Kézi varrás alapjai

Szia!

Egy pár mondat a kézi varrásokról…Régen, a varrógépek elterjedése előtt, ősanyáink kézzel állították össze a szebbnél szebb ruhakölteményeket és minden mást is. A férfiak ruhatárát, gyerekek öltözetét és mindent ami a háztartásban megtalálható volt.

Mindemellett, nemcsak, hogy méretre szabták és összevarrták a ruhadarabokat, de nagyon sok díszítő elemet és díszítő varrásokat is alkalmaztak, hogy minél tetszetősebb legyen a megjelenésük.

dress-1296976_640

Ma már kevésbé használunk kézi öltéseket összevarrásra és díszítésre, ebben a gépesített világban, azt gondolom éppen ezért van értéke, hiszen ugyanúgy lehet alkalmazni őket, mint annak idején és ezekkel a varrásokkal egyedivé tudjuk tenni az öltözetünket, környezetünk textiliáit.

A kézi varrásokban megkülönböztetünk: Alapöltéseket és módosított öltéseket.

Az alapöltésekhez tartozik a fűzőöltés.

A módosított öltésekhez, az átmenő öltések közé soroljuk a: Jelölő és fércöltést,kézi cikk-cakk öltést,gomblyuköltést, keresztöltést, kézi huroköltést, pelenkaöltést,szélátvarró öltést és kivarró öltést.

A módosított, nem átmenő öltések közé, pedig a: szélátvarró öltést és a rejtett (Hólozó) öltést.

Ezek a varró öltések. További díszítő öltések is léteznek, de azokról majd később írok.

Varrós szép napot kívánok!

Andrea.

UI:

Ha szeretnéd megnézni ezeket a kézi varró öltéseket, hogyan kell készíteni, akkor tarts velem mert a következő bejegyzéseimben ezeket fogom bemutatni, méghozzá videóban.

Feliratkozom a hírlevélre!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.